به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، سیدرضا مهدینژاد، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی امروز یکشنبه ۲۶ مهرماه در نشست علمی «رویکرد نظری به مسأله دین و تمدن» که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، اظهار کرد:وقتی از تمدن اسلامی سخن میگوییم، پایه و رکن اصلی آن دین است. از سوی دیگر با شبهاتی درباره رابطه تمدن و اسلام مواجه هستیم که باید به آنها جواب دهیم. پاسخگویی به این شبهات نیازمند طرح مباحثی همانند بحث امروز یعنی رابطه دین و تمدن است. با فقر شدید پژوهش علمی در این زمینه مواجه هستیم. علیرغم اینکه کارهایی صورت گرفته، اما مطالعات علمی منسجمی نبوده است. از این نظر با یک پیشینه غنی مواجه نیستیم. نکته دیگر درباره ابعاد موضوع است که گستردگی زیادی دارد.
رابطه دین و تمدن تابع چه متغیرهایی است؟
وی افزود: در پژوهشم مسئله خود را بررسی دلایل تفاوت نگرشها انتخاب کردهام و سؤالم این است که رابطه دین و تمدن تابع چه متغیرهایی است؟ طبیعتاً متغیر اول، نوع نگرشی است که به خود دین وجود دارد و نیز برداشتی است که از تمدن وجود دارد. عمده تفاوت نگرشها به همین موضوع برمیگردد. درباره تفاوت رویکرد و رهیافت باید گفت که رهیافت را به معنای علمی آن در نظر گرفتهایم و منظور این است که آیا رهیافت به دین و تمدن روانشناختی، جامعه شناختی یا... است؟ رویکرد نسبت به رهیافت عامتر است و شمولیت بیشتری دارد. در بحث رویکردها نوع نگرشهای کلان به دین همانند رویکردهای دروندینی یا بروندینی را مد نظر قرار میدهیم.
مهدینژاد بیان کرد: رویکردهای کلان در تعریف تمدن و رابطه آن با دین را میتوان به دو رویکرد مادی و دو بعدی تعریف کرد. در رویکرد مادی به تمدن، نگاه به تمدن به مثابه یک پدیده صرفا مادی است که در مظاهری همانند علوم و فنون، معماری، صنعت و امثالهم ساختار پیدا میکند و اتفاقاً بسیاری در تعریف تمدن، این موارد را برجسته میکنند و مؤلفههای غیرمادی همانند دین، اخلاق و فرهنگ وجود ندارند یا بسیار کمرنگ هستند. رویکرد دیگر این است که تمدن را پدیدهای دو بعدی در نظر بگیریم که هم ابعاد مادی و هم غیر مادی در آن وجود دارد. در این رویکرد ابعاد و مؤلفههای غیرمادی زیربنا و به تعبیری معیار تمدن شمرده میشوند و ابعاد مادی عمدتاً به عنوان مظاهر و تجلیات بیرونی در نظر گرفته شدهاند؛ یعنی فکر، فرهنگ و دین منجر به شکلگیری تمدن میشود.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی افزود: غالب تمدنپژوهان غربی نگاه مادی به تمدن دارند و آن را برجسته و پررنگ میکنند. این رویکرد به برخی از دانشگاهیان مسلمان تسری پیدا کرده است و میگویند اگر جامعهای در ابعاد مادی پیشرفت کند، میتوان آن را متمدن نامید. از تلاقی این دو رویکرد به دین و تمدن، به نظر میرسد چند دیدگاه قابل برداشت است. یک دیدگاه، حداکثری است که تعریفی دو بعدی از تمدن دارد. آنهایی که نگاهشان به دین و تمدن حداکثری است معتقد به دین حداکثری و تمدنساز هستند و اعتقاد دارند که دین در هر زمان و مکانی میتواند منجر به تمدنسازی شود و حتی نمونههای تاریخی را برای دیدگاه خود ارائه میدهند.
وی بیان کرد: دیدگاه دیگر، نفی رابطه است که حاصل تلاقی رویکرد حداقلی دین با رویکرد حداقلی به تمدن است. وقتی دیدگاه دین و تمدن را محدود کنیم، دیگر جایی برای رابطه آنها باقی نمیماند. بنده در مقالهام به برخی مصادیق این نگاه اشاره کردهام. نوع نگاه به دین و تمدن میتواند منجر به دو نوع نگاه به تمدن دینی هم شود.
ظرفیت تام وتمام دین برای تمدن سازی
مهدینژاد تصریح کرد: گاهی از تمدنِ دینیِ مطلوب صحبت میکنیم. کسانی که از این تمدن صحبت میکنند نگاهی حداکثری به دین دارند و معتقدند دین ظرفیت تام و تمام برای تمدنسازی دارد و باید تمدنی بسازیم که همه اجزا و عناصر آن برگرفته از دین باشد. در واقع تصویری مطلوب و ایدهآل از تمدن دینی ارائه میدهند. دیدگاه دیگر، تمدنِ دینیِ محقق یا تمدن دینیِ مسلمانان است. در اینجا نگاه مبتنی بر یک نگرش حداقلی یا میانه به دین است، چراکه نگاهی واقعگرایانه و تاریخی به دین دارد و بررسی میکند که آنچه در عرصه واقعیت محقق شده چه بوده است.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی گفت: این مقاله درآمدی بر رابطه دین و تمدن است و ایدهای را مطرح کردهام و میتوان با توجه به پیچیدگی رابطه دین و تمدن از منظرهای دیگری هم آن را بررسی کرد. دیدگاهی که آن را مطرح کردم قطعاً میتواند قابل نقد و مناقشه باشد.
۳۱۳/۱۷
نظر شما